CHARAKTERYSTYKA ZAWODU:
Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowywaniem własnych przepisów. Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, a nawet artysta, który dysponuje wiedzą i umiejętnościami niezbędnymi do właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, sposobów podawania dań i dodatków, a także przyrządzania potraw z różnych kultur kulinarnych dostosowanych do różnych okazji. Jest to zawód wymagający od osób, które go wykonują talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują odniesienie sukcesu. Kucharz z powołania jest w stanie przygotować posiłki, które będą wyglądały jak dzieła sztuki. Wybitni kucharze są fachowcami znanymi nie tyko w środowisku, ale i w mediach.
WARUNKI KSZTAŁCENIA:
Kształcenie w zawodzie kucharz w naszej szkole odbywa się w 3-letniej szkole branżowej I stopnia, którą można kontynuować w szkole branżowej II stopnia. Nauka w szkole przygotowuje do zawodu kucharza. Oprócz przedmiotów ogólnych są przedmioty zawodowe, które przede wszystkim nastawione są na efekty kształcenia praktycznego. Szkoła dysponuje czterema pracowniami: trzy z nich to pracownie technologii gastronomicznej, a jedna pracownia obsługi konsumenta. Pracownie gastronomiczne wyposażone są w nowoczesny sprzęt i urządzenia pozwalające na przygotowanie potraw
i napojów za pomocą nowych technologii, np. piec konwekcyjno-parowy, sous vide, zamrażarka szokowa, wózki do flambirowania, dwukolbowy ekspres do kawy i wiele innych. Uczniowie mają możliwość zdobywać dodatkowe umiejętności poprzez udział w bezpłatnych kursach finansowanych przez Unię Europejską i są to: prawo jazdy kat B, kurs barmana, baristy, kurs kasy fiskalnej, kurs kelnerski z terminalem POS, kurs kelnerski z flambirowaniem, nowoczesne techniki z kuchnią molekularną, carving, kuchnie świata, kurs cukierniczy.