8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Od 2007 roku celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, spożywanie regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzień ten jest obchodzony na wiele sposobów. W wielu krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać czym jest zdrowe żywienie, prowadzą warsztaty i zajęcia na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania „Śniadanie daje moc”. Badania z 2010 roku pokazały, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadań. Rozpoczęcie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów.
O tym jak ważny jest temat zdrowego żywienia, przypomina biblioteka szkolna. W tym celu przygotowaliśmy dla Was propozycję książek. Wszystkich zainteresowanych profilaktyką zdrowotną związaną ze sposobami odżywiania zachęcamy aby sięgnęli do poradników. Ułatwia one wprowadzenie korekty w dotychczasowym stylu życia i zaowocują poprawą kondycji, zachowaniem zdrowia i dobrego wyglądu. Polecamy publikacje dotyczące podstaw i zasad żywienia człowieka, higieny i ochrony zdrowia, dietetyki. Żywienie jest istotnym elementem życia człowieka. Jego jakość ma ogromny wpływ na organizm, warunkuje wzrost, rozwój, zdrowie, sprawność fizyczną i psychiczną. Znajomość zasad prawidłowego żywienia pozwala na dokonanie właściwego wyboru sposobów żywienia. Nieznajomość roli jaką pełnią składniki odżywcze w organizmie człowieka, może być przyczyną nieprawidłowego odżywiania się, a w następstwie pogorszenia stanu zdrowia. W poradnikach znajdziecie charakterystykę, źródła i znaczenie składników pokarmowych dla organizmu człowieka, informacje o wartościach odżywczych produktów spożywczych, normy żywieniowe, zasady układania jadłospisów oraz sposoby odżywiania w zależności od wieku i stanu zdrowia.
Wszystkim, którzy lubią gotować oraz tym którzy lubią dobrze zjeść polecamy przepisy na znakomite potrawy. W eksponowanych książkach dbający o dobra dietę znajdą łatwe dania oraz sprawdzone przepisy. Dowiedzą się co i jak jeść aby być zdrowym. Mamy nadzieję, że prezentowane poradniki, przepisy a także zasoby Internetowe przyczynią się do pogłębienia wiedzy, urozmaicenia menu oraz pozwolą dostrzec zależność między żywieniem a zdrowiem. Pobudzą do refleksji nad tym jak się odżywiamy, co jemy, co zmienić w diecie i pozwolą zdobytą wiedzę zastosować w praktyce.
Bernard Show powiedział: „ Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia” – zatem zróbmy sobie ucztę, odkryjmy wartość zdrowego jedzenia, by piękniej żyć i czerpać radość z życia.
Bądźmy zdrowi – Smacznego!