06
LUT
2019

KONKURS „KUCHARZ NA PIĘĆ”

20190206100458_00001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REGULAMIN KONKURSU

 

1. W konkursie mogą brać udział wszyscy uczniowie kształcący się w klasach
gastronomicznych.
2. Uczniowie startują w konkursie w zespołach 2-osobowych lub indywidualnie.
3. Ze względów technicznych w konkursie może wziąć udział 8 zespołów. W przypadku
większej ilości zespołów, odbędą się eliminacje pisemne (test wiedzy
gastronomicznej), w których weźmie udział 1 uczestnik poszczególnego zespołu.
4. Zadanie konkursowe obejmuje:
– przygotowanie dania zasadniczego z nieznanych produktów spożywczych.
-przygotowanie deseru z podanych wcześniej składników i obowiązkowo
wykorzystanych podczas konkursu. Uczestnicy mogą również wykorzystać
dodatkowe składniki deseru przyniesione przez siebie.
– przygotowanie receptur na wykonane potrawy.
5. Zabrania się korzystania z gotowych elementów potrawy przygotowanych poza
miejscem konkursu.
6. Uczestnicy mogą podawać potrawy na talerzach znajdujących się w pracowni lub
własnych.
7. Uczestnicy przygotowują 2 porcje potraw.
Jedną porcję podają komisji konkursowej, drugą degustują sami.
8. Jury degustacyjne oceni jakość organoleptyczną potraw, zwracając również uwagę na
estetykę podania.
9. W trakcie wykonywania zadania konkursowego jury techniczne będzie oceniało
przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa pracy.
10. Podczas konkursu w pracowni poza produktami spożywczymi uczestnicy do
dyspozycji będą mieli folię spożywczą, aluminiową i papier do pieczenia.
11. Na zadanie konkursowe uczestnicy będą mieli maksymalnie 140 minut.

Skip to content