Gastronomia jest dziedziną, która stale się rozwija. Nasza szkoła wychodzi naprzeciw potrzebom rynku pracy i kształci w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawód ten pozwala zaistnieć w ciągle zmieniającej się rzeczywistości. Uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności na zajęciach teoretycznych i praktycznych w pracowniach gastronomicznych. Biorą czynny udział w organizacji imprez szkolnych oraz poza terenem szkoły. Poza tym mają możliwość odbywania praktyk zawodowych w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.
Technik żywienia i usług gastronomicznych daje możliwości zdobywania umiejętności z zakresu:
- Sporządzania potraw i napojów,
- Układania jadłospisów
- Planowania menu na przyjęcia
- Organizowanie imprez okolicznościowych
- Zarządzania i organizacji zakładów gastronomicznych
- Obsługi kelnerskiej
W roku szkolnym 2017/2018 rozpoczynamy trzyletni projekt pn. „Mistrzowie w Zawodzie”, w ramach którego każdy uczeń klasy o profilu gastronomicznym będzie miał możliwość udziału w bezpłatnych kursach i szkoleniach, takich jak:
-kurs barmański
-kurs prawa jazdy
-kurs kelnerski
-kurs carvingu
-kurs cukierniczy
-kursy kuchni europejskich i orientalnych
Dodatkowo zapewniona będzie możliwość odbycia staży zawodowych u pracodawców, za które uczestniczący w nich uczeń, otrzyma wynagrodzenie.
Uczniów gimnazjów, którzy chcą rozwijać swoje pasje w tych zawodach zapraszamy do naszej szkoły.