Sylwetka absolwenta
Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
W zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań.
W zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.
Przykładowe miejsca pracy technika żywienia i usług gastronomicznych
– w restauracjach,
– w zakładach gastronomicznych,
– w hotelach,
– w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
– w firmach cateringowych,
– podczas imprez okolicznościowych,
– w zakładach produkujących żywność,
– działając na własny rachunek.
Branża gastronomiczna na FB
https://www.facebook.com/gastronomia.tuchow