10
MAR
2021

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH – charakterystyka zawodu i warunki ksztalcenia

zdjęcie technik żywienia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charakterystyka zawodu

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód wielu możliwości na rynku pracy.  Łączy w sobie umiejętności kucharza, kelnera, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych.   Nauka w tym zawodzie daje również dobre podstawy do kontynuowania edukacji w coraz bardziej potrzebnej dziedzinie dietetyki, ale także wszystkich kierunkach studiów  związanych z żywieniem, np. technologia żywności. Po ukończeniu nauki w technikum żywienia i usług gastronomicznych posiada się wiedzę i umiejętności, które pozwalają podjąć pracę w dowolnym miejscu związanym z branżą gastronomiczną m.in. w charakterze kucharza, kelnera, barmana, baristy, organizatora imprez okolicznościowych i cateringowych.

 

Warunki kształcenia

Nauka trwa 5 lat, a w tym czasie oprócz wiedzy ogólnej zdobywa się przede wszystkim wiedzę zawodową, która jest potwierdzona egzaminami i uzyskaniem tytułu technika. Nauka zawodu w szkole odbywa się teoretycznie, ale również praktycznie. Oznacza to, że duża część umiejętności jest nabywana podczas praktyk w szkole, ale także praktyk zawodowych w restauracjach w różnych miejscach w Polsce i we Francji.  Szkoła dysponuje czterema pracowniami: trzy z nich to pracownie technologii gastronomicznej, a jedna pracownia obsługi konsumenta. Pracownie gastronomiczne wyposażone są  w nowoczesny sprzęt i  urządzenia pozwalające na przygotowanie potraw i napojów za pomocą nowych technologii: piec konwekcyjno-parowy, sous vide, zamrażarka szokowa, wózki do flambirowania, dwukolbowy ekspres do kawy i wiele innych. Uczniowie mają możliwość zdobywania dodatkowych umiejętności poprzez udział w bezpłatnych kursach finansowanych przez Unię Europejską i są to np. prawo jazdy kat B, kurs barmana, baristy,  kurs kasy fiskalnej, kurs kelnerski z terminalem POS, kurs kelnerski z flambirowaniem, nowoczesne techniki z kuchnią molekularną, carving, kuchnie świata, kurs cukierniczy.

zarzadzenie_16marca

Powered by WordPress Popup