Charakterystyka zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód wielu możliwości na rynku pracy. Łączy w sobie umiejętności kucharza, kelnera, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych. Nauka w tym zawodzie daje również dobre podstawy do kontynuowania edukacji w coraz bardziej potrzebnej dziedzinie dietetyki, ale także wszystkich kierunkach studiów związanych z żywieniem, np. technologia żywności. Po ukończeniu nauki w technikum żywienia i usług gastronomicznych posiada się wiedzę i umiejętności, które pozwalają podjąć pracę w dowolnym miejscu związanym z branżą gastronomiczną m.in. w charakterze kucharza, kelnera, barmana, baristy, organizatora imprez okolicznościowych i cateringowych.
Warunki kształcenia
Nauka trwa 5 lat, a w tym czasie oprócz wiedzy ogólnej zdobywa się przede wszystkim wiedzę zawodową, która jest potwierdzona egzaminami i uzyskaniem tytułu technika. Nauka zawodu w szkole odbywa się teoretycznie, ale również praktycznie. Oznacza to, że duża część umiejętności jest nabywana podczas praktyk w szkole, ale także praktyk zawodowych w restauracjach w różnych miejscach w Polsce i we Francji. Szkoła dysponuje czterema pracowniami: trzy z nich to pracownie technologii gastronomicznej, a jedna pracownia obsługi konsumenta. Pracownie gastronomiczne wyposażone są w nowoczesny sprzęt i urządzenia pozwalające na przygotowanie potraw i napojów za pomocą nowych technologii: piec konwekcyjno-parowy, sous vide, zamrażarka szokowa, wózki do flambirowania, dwukolbowy ekspres do kawy i wiele innych. Uczniowie mają możliwość zdobywania dodatkowych umiejętności poprzez udział w bezpłatnych kursach finansowanych przez Unię Europejską i są to np. prawo jazdy kat B, kurs barmana, baristy, kurs kasy fiskalnej, kurs kelnerski z terminalem POS, kurs kelnerski z flambirowaniem, nowoczesne techniki z kuchnią molekularną, carving, kuchnie świata, kurs cukierniczy.